Για κάθε φοιτητή, η συγγραφή πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας μπορεί να φαίνεται ένα αρκετά… αποθαρρυντικό project. Είναι δύσκολο, απαιτεί αναζήτηση εις βάθος, είναι χρονοβόρο – πληροφορίες που μπορούν να μας κάνουν να χάσουμε εύκολα το κουράγιο μας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βήματα που, αν τα ακολουθήσετε, θα σας βοηθήσουν να είστε πολύ πιο έτοιμοι για να ξεκινήσετε το δύσκολο έργο της συγγραφής μιας εργασίας. Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι θα μπείτε στη διαδικασία συγγραφής πανέτοιμοι για να αντιμετωπίσετε ό,τι έρχεται μπροστά!

1. Επιλέξτε ένα θέμα

Το πρώτο βήμα για τη συγγραφή μιας διπλωματικής εργασίας είναι να επιλέξετε ένα θέμα που να είναι τόσο ενδιαφέρον όσο και σχετικό με τον τομέα των σπουδών σας. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι.

Ανάλογα με την εργασία, δηλαδή αν αναζητάτε θέμα για πτυχιακή εργασία ή θέμα για διπλωματική εργασία, τότε ο τρόπος αναζήτησης αλλάζει. Διαφέρουν οι ερευνητικές και συγγραφικές μας ικανότητες σε κάθε ηλικία και επίπεδο σπουδών, ο χρόνος που θέλουμε να αφιερώσουμε, το είδος εργασίας που σκοπεύουμε να κάνουμε, και, φυσικά, η έκταση που πρέπει να έχει η εργασία. Για παράδειγμα, αν θέλετε μια πτυχιακή μέχρι 10.000 λέξεις, θα πρέπει να επιλέξετε ένα θέμα με πολύ στενότερο εύρος ανάπτυξης απ’ ότι για μια διπλωματική των 30.000 λέξεων.

Η βασική συμβουλή μας είναι: σκεφτείτε κάτι που σας ενδιαφέρει. Αφού το βρείτε, διερευνήστε κάτι για το οποίο δεν έχουν γραφτεί πολλά, ώστε να συνεισφέρει στον τομέα σας. Επειδή η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη – δεν μπορούμε να ξέρουμε απ’ έξω όλη τη βιβλιογραφία του επιστημονικού μας τομέα – μπορείτε πάντοτε να βρείτε κάποια αρχικά θέματα και να τα συζητήσετε περαιτέρω με τους καθηγητές σας, ώστε να διαβεβαιώσουν ότι αυτό είναι κατάλληλο

2. Διεξάγετε μια πρώτη έρευνα

Μόλις επιλέξετε το θέμα σας, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να κάνετε μια προκαταρκτική έρευνα. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγνωση της γνωστότερης υπάρχουσας βιβλιογραφίας για το θέμα σας, τον εντοπισμό των κενών στην έρευνα και την ανάπτυξη ενός ερευνητικού ερωτήματος ή μιας υπόθεσης. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας, διότι θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την τρέχουσα κατάσταση του πεδίου, να εντοπίσετε πιθανούς τομείς έρευνας και να αναπτύξετε ένα σαφές ερευνητικό ερώτημα ή μια υπόθεση που θα καθοδηγήσει τη διατριβή σας.

3. Αναπτύξτε ένα ερευνητικό σχέδιο

Αφού ολοκληρώσετε την προκαταρκτική σας έρευνα, ήρθε η ώρα να αναπτύξετε ένα ερευνητικό σχέδιο. Τι σημαίνει αυτό, ουσιαστικά; Φτιάξτε ένα σχεδιάγραμμα το οποίο θα καθορίζει τι θα κάνετε σε κάθε σημείο της εργασίας και με ποιον τρόπο. Για παράδειγμα, πώς θα συλλέξετε τα δεδομένα, πώς θα αναλύσετε τα δεδομένα, πώς θα τα παρουσιάσετε, πόσες περίπου λέξεις θα περιλαμβάνει κάθε πεδίο, κ.ο.κ.

Αυτό θα σας δώσει μια πρώτη βάση πάνω στην οποία θα μπορέσετε να αναπτύξετε την εργασία σας. Φυσικά, είναι πολύ πιθανό στην πορεία να υπάρξουν αλλαγές, οπότε μην τρομάξετε αν δεν μπορείτε εξ αρχής να είστε 100% σίγουροι για αυτό!

4. Οργανώστε τον χρόνο σας

Μαζί με το προηγούμενο βήμα, είναι σημαντικό να καθοριστούν τα βασικά χρονικά όρια συγγραφής πριν ξεκινήσετε την εργασία. Το να γνωρίζετε κατά προσέγγιση πόσο καιρό θα διαρκέσει κάθε κομμάτι της εργασίας είναι βασικό στο να καθορίσετε το χρόνο που θα πρέπει να δώσετε. Εναλλακτικά, ειδικά αν δεν είστε και τόσο καλοί με τη διαχείριση του χρόνου, είναι πολύ πιθανό να ξεφεύγετε, να καθυστερείτε, να αναβάλλετε, γεγονός που θα οδηγήσει σε πίεση και σε λιγότερο ποιοτικά αποτελέσματα.

Φυσικά, και αυτό το χρονοδιάγραμμα υπόκειται σε αλλαγές. Μην πείτε, π.χ., ότι θα χρειαστείτε ακριβώς 11 μέρες για το πρώτο κεφάλαιο – αυτό είναι πιθανό να σας αγχώσει περισσότερο. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και πραγματοποιήσιμα όρια, όπως ένα μήνα για παράδειγμα. Και ακόμη κι αν δεν σας βγει, τουλάχιστον θα ξέρετε πόσο χρόνο περίπου χρειάζεστε για κάθε τμήμα!

5. Δηλώστε το ερευνητικό σας ερώτημα

Έχοντας βρει το βασικό θέμα και τη βιβλιογραφία, και έχοντας πλέον φτιάξει ένα σχεδιάγραμμα που να περιγράφει τι θα συζητήσετε στην εργασία σας, είναι σημαντικό να αναπτύξετε ένα σαφές και περιεκτικό ερευνητικό ερώτημα.

Τί είναι το ερευνητικό ερώτημα; Ουσιαστικά, είναι το πρόβλημα ή το ερώτημα το οποίο καλείστε να απαντήσετε με την εργασία σας. Αποτελεί μια, δύο ή και περισσότερες υπό-ερωτήσεις, βάσει των οποίων θα αναπτυχθεί όλη η εργασία. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι αυτό ακριβώς που θα σας βοηθήσει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ξεκάθαρα τι σκοπεύετε να γράψετε.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η συγγραφή μιας διπλωματικής εργασίας είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά ακολουθώντας αυτά τα πέντε βήματα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η εργασία σας θα είναι ποιοτική και, φυσικά, ότι δε θα σας καταβάλλει το άγχος. Φυσικά, σε κάθε ένα από αυτά τα βήματά σας, η έμπειρη ομάδα του e-degree βρίσκεται εδώ για να σας βοηθήσει.