Η διπλωματική εργασία ενός μεταπτυχιακού προγράμματος είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ακαδημαϊκή πορεία ενός φοιτητή. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ερευνητική εργασία που αναδεικνύει την κατανόηση ενός συγκεκριμένου θέματος από τους φοιτητές και την ικανότητά τους να αναλύουν και να ερμηνεύουν σύνθετα δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, είναι συχνά μεγαλύτερες από τις πτυχιακές και απαιτούν περισσότερο χρόνο και ώρα ενασχόλησης. Ας δούμε αναλυτικά τους παράγοντες που καθορίζουν το χρόνο που θα χρειαστείτε για τη συγγραφή διπλωματικής εργασίας.

Πόσο χρόνο χρειάζομαι για την διπλωματική μου;

Όπως και στην περίπτωση κάθε ακαδημαϊκής εργασίας, δυστυχώς, δεν μπορεί να δοθεί απόλυτη απάντηση. Παρότι συνήθως η διπλωματική πραγματοποιείται σε ένα εξάμηνο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορεί να φύγει εκτός χρονικού ορίου. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το αν εργάζεστε, τι θέμα έχετε επιλέξει, ποια είναι η δυσκολία της εργασίας, κ.ο.κ.

Συνήθως οι διπλωματικές εργασίες έχουν θέματα πιο εξειδικευμένα, τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη έρευνα, και η έκτασή τους είναι μεταξύ 15.000-40.000 λέξεων, ανάλογα το θέμα και τη φύση της εργασίας. Ας δούμε τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το χρόνο συγγραφής της εργασίας σας.

Παράγοντες που καθορίζουν το χρόνο που χρειάζεται μια διπλωματική

Για να μπορέσετε να υπολογίζετε με ασφάλεια το χρόνο εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας σας, πρέπει να λάβετε υπόψη τους παρακάτω παράγοντες.

Πόση έρευνα απαιτείται για το θέμα επιλογής σας

Το πρώτο βήμα για τη συγγραφή μιας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η επιλογή ενός κατάλληλου θέματος. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του θέματος και τη διαθεσιμότητα των σχετικών πόρων.

Ένα καλά τεκμηριωμένο θέμα θα αποτελέσει μια στέρεη βάση για τη διατριβή σας, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τον εντοπισμό και την κατανόηση των βασικών πτυχών του θέματος που επιλέξατε. Κατά μέσο όρο, οι φοιτητές αφιερώνουν από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες έρευνας πριν αρχίσουν να γράφουν τη διατριβή τους.

Η συλλογή της βιβλιογραφίας

Αφού έχετε κατανοήσει με σαφήνεια το θέμα σας, το επόμενο βήμα είναι να συγκεντρώσετε τη σχετική βιβλιογραφία. Ο χρόνος που απαιτείται για τη διαδικασία αυτή εξαρτάται από το εύρος της βιβλιογραφικής σας ανασκόπησης και τον αριθμό των πηγών που πρέπει να αναλύσετε. Μια εμπεριστατωμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με το βάθος και το εύρος της έρευνάς σας.

Η συλλογή και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων

Μετά την ολοκλήρωση της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, θα πρέπει να συλλέξετε δεδομένα για την έρευνά σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πειραμάτων, ερευνών ή συνεντεύξεων, ανάλογα με τη μεθοδολογία που έχετε επιλέξει. Ο χρόνος που απαιτείται για τη συλλογή δεδομένων ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο της έρευνας, το μέγεθος του δείγματος και τη διαθεσιμότητα των συμμετεχόντων ή των πόρων. Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση ενός ερευνητικού έργου που βασίζεται σε ερωτηματολόγιο μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ μια πειραματική μελέτη μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Αντιστοίχως, αν δεν έχετε πειραματική μέθοδο, η βιβλιογραφική ανασκόπηση εις βάθος μπορεί να απαιτήσει αρκετό χρόνο, ιδιαίτερα εάν εργάζεστε παράλληλα με τη διπλωματική σας.

Ο γενικός φόρτος εργασίας σας

Συνολικά, ασχέτως της δυσκολίας του θέματος ή του μεγέθους της διπλωματικής σας, όλα εξαρτώνται από το αν εργάζεστε παράλληλα ή έχετε άλλες χρονοβόρες υποχρεώσεις. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για την εκπόνηση της διπλωματικής σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεστε στην περίπτωση αυτή – μπορείτε απλώς να ζητήσετε βοήθεια από την έμπειρη ομάδα του e-degree.

Η ανταπόκριση των επιβλεπόντων καθηγητών

Φυσικά, ο επιβλέπων καθηγητής ή η επιβλέπουσα καθηγήτρια παίζουν καθοριστικό ρόλο για την εκπόνηση της εργασίας σας. Όποια κι αν είναι η δική σας προσπάθεια και το δικό σας χρονοδιάγραμμα, υπάρχει πάντοτε περίπτωση να υπάρχει πολλή ανατροφοδότηση, να απαιτούνται διορθώσεις, ή και – δυστυχώς – να καθυστερούν γενικά οι επιβλέποντες να σας επιστρέφουν τις διορθώσεις. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να ενσωματώνετε τα σχόλια και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να επιταχύνετε τη διαδικασία.

Χρόνος εκπόνησης διπλωματικής – Συμπέρασμα

Η συγγραφή μιας διπλωματικής χρειάζεται συνήθως ένα 6μηνο, αλλά μπορεί να πάρει και λίγο περισσότερο χρόνο. Αυτό εξαρτάται από εσάς προσωπικά, αλλά και τις μοναδικές απαιτήσεις της εργασίας σας. Το βασικό είναι να οργανώσετε καλά το χρόνο σας και να διατηρείτε τακτική επικοινωνία με τους καθηγητές σας.

 

Εάν χρειάζεστε βοήθεια ή να αντιμετωπίζετε χρονικούς περιορισμούς, η ομάδα μας στο e-degree είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Αναγνωρίζουμε τη σημασία της παραγωγής μιας κορυφαίας διπλωματικής εργασίας και αποστολή μας είναι να σας υποστηρίξουμε σε όλη τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σας προσπαθειών. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα σας παρέχουμε την απαραίτητη καθοδήγηση και βοήθεια για την εκπόνηση της διπλωματικής σας εργασίας.