Στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό κόσμο, έχει μεγάλη σημασία η αναζήτηση της γνώσης και η παραγωγή και προαγωγή πρωτότυπων ιδεών. Βέβαια, όταν έχουν γραφτεί τόσα πράγματα για ένα θέμα και προσπαθείτε να βρείτε έναν τρόπο να πλοηγηθείτε στην ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία, μπορεί να πέσετε στην παγίδα να πάρετε κάποια κομμάτια (σχεδόν) αυτούσια από άλλους συγγραφείς. Η διαδικασία αυτή συνιστά λογοκλοπή.

Η λογοκλοπή είναι κάτι το οποίο «τιμωρείται» στον ακαδημαϊκό κόσμο, και για τον λόγο αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο πώς μεταφέρετε περιεχόμενο από κάποια πηγή στο κείμενό σας. Ας δούμε τι ακριβώς αναγνωρίζεται ως λογοκλοπή και πώς μπορείτε να το αποφύγετε.

Τι είναι η λογοκλοπή

 

Ένας γρήγορος ορισμός της λογοκλοπής θα ήταν: μη εξουσιοδοτημένη/αδειοδοτημένη χρήση ή στενή μίμηση σκέψεων και λέξεων ενός άλλου συγγραφέα και παρουσίαση τους ως δικό μας, πρωτότυπο έργο.

Η λογοκλοπή συνιστά σοβαρό ακαδημαϊκό αδίκημα, το οποίο μπορεί να επιφέρει από μείωση βαθμολογίας και ακύρωση μιας εργασίας μέχρι αναστολή ή / και αποβολή από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Συνεπώς, η λογοκλοπή όχι μόνο υποτιμά την πνευματική ιδιοκτησία ενός συγγραφέα, αλλά μπορεί να υπονομεύσει μέχρι και τη φοιτητική ή ερευνητική σας ιδιότητα.

Τι είναι η λογοκλοπή πρακτικά

Σε πρακτικό επίπεδο, η λογοκλοπή μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές:

1. Αυτούσια αντιγραφή κειμένου από κάποια πηγή, χωρίς να έχει μπει σε εισαγωγικά και χωρίς να υπάρχει παραπομπή στην πηγή.
2. Παράφραση με κακό τρόπο, έτσι ώστε να είναι σαφής η πηγή (για παράδειγμα, ίδιες λέξεις με διαφορετική σειρά ή ελάχιστα συνώνυμα).
3. Χρήση της έρευνας, μιας ιδέας ή δεδομένων άλλων χωρίς να δίνεται παραπομπή στους αρχικούς συγγραφείς.
4. Χρήση ολόκληρων τμημάτων εργασίας ή και ολόκληρης εργασίας άλλων και υποβολή της ως δικής σας.

Συνεπώς, η λογοκλοπή δεν αφορά μόνο τη χρήση αυτούσιων φράσεων, αλλά μπορεί να επεκταθεί και στην ίδια την ιδέα.

Πώς γίνεται αποτελεσματικά η παράφραση

Από τη στιγμή που και η ίδια η παράφραση, αν δε γίνει καλά, μπορεί να αναγνωριστεί ως λογοκλοπή, πρέπει να βρεθούν τρόποι να γίνει πιο αποτελεσματικά. Τα λάθη τα οποία γίνονται συνήθως και έχουν ως αποτέλεσμα «κακή» παράφραση είναι:

1. Διατήρηση της έκφρασης και των μοτίβων που έχουν οι προτάσεις του αρχικού κειμένου, με ελάχιστες αλλαγές σε ορισμένες λέξεις.
2. Αλλαγή μόνο της έκφρασης και της σειράς των λέξεων σε μια πρόταση χωρίς να γίνεται προσπάθεια παροχής συνωνύμων.
3. Απουσία παραπομπών και αναφορών σε κάθε σημείο όπου έχει χρησιμοποιηθεί δεδομένο ή ιδέα ή κείμενο άλλων συγγραφέων.
4. Υπερβολική χρήση άμεσων παραθεμάτων στο κείμενο, με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστη έως μηδαμινή η δική σας συνεισφορά στο κείμενο.

Στρατηγικές για αποφυγή της λογοκλοπής

Για να αποφύγετε το να εντοπιστεί η εργασία σας ότι έχει λογοκλοπή, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω πρακτικές:

1. Αναφέρετε πάντοτε τις πηγές σας, με το στυλ παραπομπών που επιτάσσει η εργασία σας.
2. Χρησιμοποιείτε εισαγωγικά όταν παραθέτετε αυτούσια κείμενο.
3. Κρατήστε μια λίστα με τις πηγές που συμβουλεύεστε τη στιγμή που τις συμβουλεύεστε, έτσι ώστε να μη χάσετε καμία.
4. Κάντε σωστές παραφράσεις, αλλάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τη δομή των προτάσεων, τη σειρά των ιδεών (όπου αυτό είναι δυνατό), καθώς και την επιλογή των λέξεων.
5. Σεβαστείτε την πνευματική ιδιοκτησία, αναγνωρίζοντας πώς ό,τι χρησιμοποιείτε στο έργο σας είναι ιδέα ή έρευνα άλλων.
6. Ζητήστε διευκρινίσεις εάν δε γνωρίζετε πώς να παραφράσετε σωστά. Το edegree είναι εδώ για να σας βοηθήσει σε αυτό το βήμα.

Πρέπει να ελέγξω την εργασία μου για λογοκλοπή;

Ακόμη και αν έχετε ακολουθήσει όλα τα παραπάνω βήματα, είναι και πάλι πιθανό να σας έχει ξεφύγει κάτι, οπότε να έχετε προβεί σε ακούσια λογοκλοπή. Για το λόγο αυτό είναι πάντοτε σημαντικό να ελέγχετε την εργασία σας πριν την παράδοσή της.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα ελέγχου λογοκλοπής ελεύθερου λογισμικού ή να ζητήσετε ακόμη και από τους καθηγητές σας να την εξετάσουν πριν την παραδώσετε.

Η ομάδα του edegree μπορεί να σας βοηθήσει σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, από τη διασφάλιση ότι έχει γίνει κάθε βήμα σωστά, ώστε να έχετε ορθές παραφράσεις και τις παραπομπές που χρειάζονται, αλλά και στον έλεγχο της εργασίας σας από εξειδικευμένα προγράμματα ελέγχου λογοκλοπής και τις απαιτούμενες διορθώσεις.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για βοήθεια σε κάθε βήμα της εργασίας σας!