Η εξεταστική του Σεπτεμβρίου πλησιάζει και, όπως κάθε φορά, το άγχος αυξάνεται. Είναι λογικό, καθώς τα μαθήματα είναι πολλά, οι απαιτήσεις μεγάλες, και οι φοιτητές καλούνται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να αποδώσουν στο 100% τους.
Είναι σημαντικό να αναπτύξετε στρατηγικές για να καταφέρετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, ώστε να πάτε στην περίοδο των εξετάσεων με αυτοπεποίθηση.
1. Αναγνωρίστε τι σας προκαλεί άγχος
Το πρώτο βήμα για να διαχειριστείτε το άγχος είναι να αναγνωρίσετε τι σας το προκαλεί. Αναλογιστείτε τις προηγούμενες εμπειρίες σας και σημειώστε ποιες καταστάσεις, σκέψεις ή συναισθήματα τείνουν να σας κάνουν να αισθάνεστε άγχος. Είναι η πίεση για καλές επιδόσεις; Ο φόβος της αποτυχίας; Η έλλειψη προετοιμασίας; Μόλις γνωρίζετε τους παράγοντες που σας προκαλούν άγχος, μπορείτε να αναπτύξετε στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.
2. Πάρτε βαθιές αναπνοές
Η τεχνική των αναπνοών είναι μια απλή, αλλά αποτελεσματική τεχνική για να χαλαρώσετε το νευρικό σας σύστημα. Πάρτε αργές, βαθιές εισπνοές από τη μύτη μετρώντας ως το 5. Στη συνέχεια, εκπνεύστε αργά από το στόμα μετρώντας ξανά ως το 5. Η εστίαση στη διαδικασία της αναπνοής θα σας βοηθήσει να ξεχαστείτε έστω και προσωρινά από το άγχος σας.
3. Κάντε γυμναστική
Η σωματική άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απελευθερώσετε την ένταση και να μειώσετε το άγχος. Δε χρειάζεται απαραίτητα να κάνετε έντονη γυμναστική. Μπορείτε απλά να πάτε για περπάτημα ή ακόμη και να χορέψετε στο σπίτι σας. Σημασία έχει να μπείτε σε διαδικασία κίνησης, τουλάχιστον 20-30 λεπτά την ημέρα.
4. Κάντε διαλείμματα
Είναι σημαντικό να δίνετε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται για να ηρεμήσει. Αποφύγετε την εξουθένωση με το να κάνετε συχνά διαλείμματα. Ακούστε το σώμα σας και σταματήστε όποτε χρειάζεται να πάρετε μια ανάσα για να μην εξουθενωθείτε.
5. Παλέψτε να καταπολεμήσετε τις αρνητικές σας σκέψεις
Μια αποτελεσματική τεχνική βγαλμένη από την γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία είναι ο εντοπισμός και η αναδιάρθρωση των αρνητικών σκέψεων που σας προκαλούν άγχος. Χωρίς να καταφεύγετε σε ανούσιους και μη αποτελεσματικούς τρόπους του να λέτε απλά στον εαυτό σας «είμαι ο καλύτερος» (δεν λειτουργούν), ακολουθήστε την επιστημονική πρακτική και απαντήστε στον εαυτό σας με επιχειρήματα.
Εάν, για παράδειγμα, σκέφτεστε «θα αποτύχω στις εξετάσεις», αμφισβητήστε τη σκέψη αυτή με επιχειρήματα. Ρωτήστε τον εαυτό σας «γιατί θα αποτύχω; είναι αλήθεια αυτό που σκέφτομαι;». Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις με ρεαλιστικές, όπως «Έχω διαβάσει καλά» ή «Έχω κάνει όση προετοιμασία χρειάζεται», ή, στην τελική, «Ακόμη και να αποτύχω, μπορώ να ξαναδώσω το μάθημα».
6. Ακολουθήστε self-care τεχνικές
Φυσικά, μπορείτε και να κάνετε πιο μικρές κινήσεις για να χαλαρώσετε. Το self-care είναι πολύ σημαντικό και διαφορετικό για τον καθένα. Σίγουρα πρέπει να φροντίσετε να κοιμάστε τουλάχιστον 6 ώρες κάθε βράδυ, να πίνετε αρκετό νερό και να εξασκείστε – ή έστω να κάνετε λίγο stretching. Από εκεί και πέρα, κάντε ό,τι σας ικανοποιεί για να χαλαρώσετε: παίξτε βιντεοπαιχνίδια, κάντε μάσκες προσώπου, τραγουδήστε καραόκε, ή οτιδήποτε σας κάνει να ξεχαστείτε από την εξαντλητική μελέτη.
Συμπέρασμα
Η διαδικασία της εξεταστικής είναι αρκετά αγχωτική και είναι λογικό ορισμένες φορές να νιώθετε ότι σας καταβάλλει το άγχος. Ακολουθώντας τις παραπάνω τεχνικές ή λαμβάνοντας κάποια βοήθεια στις εργασίες σας από την έμπειρη ομάδα της edegree για να χαλαρώσει λίγο το πρόγραμμά σας, θα καταφέρετε να μειώσετε το άγχος σας και να αποδώσετε στις εξετάσεις!
Μην ξεχνάτε – εάν νιώθετε ότι το άγχος σας γίνεται μη διαχειρίσιμο, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.
Καλή επιτυχία!