Η επιλογή του είδους της εργασίας που πρέπει να γράψετε, είτε αυτή είναι εργασία εξαμήνου είτε διπλωματική, είναι πολύ σημαντική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από τους παράγοντες αυτοί είναι το θέμα που θέλετε να ερευνήσετε, ο στόχος της εργασίας, το μέγεθος της εργασίας, ή ακόμη και ο χρόνος που θέλετε/μπορείτε να διαθέσετε.
Δύο συνηθισμένοι τύποι ακαδημαϊκής εργασίας είναι η βιβλιογραφική εργασία και η ερευνητική εργασία. Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ τους είναι απαραίτητη για τους φοιτητές που στοχεύουν να διαπρέψουν στις εργασίες τους. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τι συνεπάγεται καθένας από τους δύο αυτούς τύπους εργασίας ώστε να σας βοηθήσουμε να βρείτε τον κατάλληλο για εσάς.
Ερευνητικές Εργασίες: Τι είναι;
Μια ερευνητική εργασία είναι ένα ολοκληρωμένο κομμάτι επιστημονικής γραφής που παρουσιάζει μια πρωτότυπη θέση ή επιχείρημα βασισμένο σε εμπειρικά δεδομένα ή ποιοτική έρευνα. Αυτός ο τύπος εργασίας περιλαμβάνει συνήθως τα εξής βασικά στοιχεία:
1. Δήλωση υποθέσεων/θέσης: Μια ερευνητική εργασία ξεκινά συνήθως με μια σαφή, συνοπτική δήλωση που περιγράφει το κύριο επιχείρημα ή την υπόθεση που θα διερευνήσει η εργασία.
2. Μεθοδολογία: Αυτή η ενότητα περιγράφει τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν μεθόδων συλλογής δεδομένων, πειραματικών διαδικασιών ή αναλυτικών τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή και ερμηνεία των δεδομένων.
3. Ανάλυση δεδομένων: Αφού παρουσιάσουν τα στοιχεία και τα ευρήματα, οι ερευνητές αναλύουν τα δεδομένα για να υποστηρίξουν ή να αμφισβητήσουν τη θέση τους.
4. Συμπεράσματα και επιπτώσεις: Τέλος, μια ερευνητική εργασία θα πρέπει να συνοψίζει τα βασικά ευρήματα και να συζητά τις συνέπειες για το πεδίο, προτείνοντας δρόμους για περαιτέρω έρευνα.
Μια ερευνητική εργασία απαιτεί ένα σημαντικό ποσό πρωτότυπης σκέψης και έρευνας και συχνά ανατίθεται σε μαθήματα όπου αναμένεται να συνεισφέρετε στο υπάρχον σώμα γνώσεων. Συνήθως, δεν σας ζητείται να κάνετε ερευνητική εργασία εκτός του πλαισίου μιας διπλωματικής ή πτυχιακής εργασίας.
Εργασίες Βιβλιογραφικής Ανασκόπησης: Τι είναι;
Από την άλλη πλευρά, μια εργασία βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι μια κριτική αξιολόγηση της υπάρχουσας έρευνας για ένα συγκεκριμένο θέμα. Αντί να παρουσιάζετε πρωτότυπη έρευνα, ο στόχος σας κατά τη συγγραφή μιας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να συνοψίσετε, να συνθέσετε και να κριτικάρετε προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες.
Τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας βιβλιογραφικής ανασκόπησης περιλαμβάνουν:
1. Σύνοψη: Θα ξεκινήσετε περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας για το θέμα που επιλέξατε, συνοψίζοντας τα ευρήματα μιας σειράς μελετών και άρθρων.
2. Συγκριτική ανάλυση: Μια καλή βιβλιογραφική ανασκόπηση δεν απαριθμεί απλώς προηγούμενες έρευνες. Απαιτεί μια βαθύτερη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι διάφορες μελέτες σχετίζονται μεταξύ τους, διερευνώντας τα κοινά σημεία, τις αποκλίσεις και τα κενά της βιβλιογραφίας.
3. Κριτική συζήτηση: Αναμένεται να αξιολογήσετε κριτικά τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της έρευνας, παρέχοντας πληροφορίες για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν σε κάθε πηγή ξεχωριστά.
4. Μελλοντικές ερευνητικές κατευθύνσεις: Μια στέρεη βιβλιογραφική ανασκόπηση θα υποδεικνύει συχνά τομείς στους οποίους είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση, δημιουργώντας μια βάση για μελλοντικές μελέτες.
Τι να επιλέξω;
Η απόφαση μεταξύ μιας ερευνητικής εργασίας και μιας εργασίας βιβλιογραφικής ανασκόπησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα, τις απαιτήσεις του μαθήματός σας και τη φύση του θέματος που εξετάζετε. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε:
• Αρχική έρευνα έναντι ανάλυσης υπάρχουσας έρευνας: Αν σας ενθουσιάζει η διεξαγωγή πρωτότυπης έρευνας και η διερεύνηση ενός ερωτήματος που δεν έχει απαντηθεί ακόμη, τότε μια ερευνητική εργασία μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Αντίθετα, αν σας ενδιαφέρει περισσότερο να κατανοήσετε τι έχει ήδη γίνει στον τομέα σας και να συνθέσετε αυτή τη γνώση ώστε να εξερευνήσετε τον χώρο όπου μπορεί η έρευνα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, μια βιβλιογραφική ανασκόπηση μπορεί να είναι ιδανική.
• Χρόνος και διαθέσιμοι πόροι: Οι ερευνητικές εργασίες συχνά απαιτούν εκτεταμένη συλλογή δεδομένων, η οποία μπορεί να είναι χρονοβόρα. Εάν έχετε περιορισμούς από άποψη χρόνου ή πόρων, μια βιβλιογραφική ανασκόπηση μπορεί να είναι μια πιο εύχρηστη επιλογή, επιτρέποντάς σας να αξιοποιήσετε την υπάρχουσα έρευνα.
• Ακαδημαϊκές απαιτήσεις: Ελέγχετε πάντα τις απαιτήσεις που ορίζονται από τον διδάσκοντα ή το τμήμα σας. Ορισμένα μαθήματα μπορεί να επιβάλλουν συγκεκριμένα έναν τύπο εργασίας έναντι του άλλου.
• Προσωπικά δυνατά σημεία: Είστε καλύτεροι στην ανάλυση και την κριτική της υπάρχουσας έρευνας ή σας αρέσει να αναλαμβάνετε τη συλλογή δεδομένων και να πειραματίζεστε με νέες ιδέες; Η επίγνωση των δικών σας δυνατών σημείων μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερα την επιλογή σας.
Τελικές Σκέψεις
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι και οι δύο τύποι εργασιών εξυπηρετούν πολύτιμους σκοπούς στον ακαδημαϊκό χώρο και μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη μάθησή σας και την ακαδημαϊκή σας πορεία. Όποιο δρόμο κι αν επιλέξετε, να θυμάστε ότι είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να περιηγηθείτε στη διαδικασία συγγραφής, είτε χρειάζεστε βοήθεια για τη διεξαγωγή έρευνας, την οργάνωση της εργασίας σας είτε για τη βελτίωση του τελικού σχεδίου σας. Καλή τύχη με τις ακαδημαϊκές σας προσπάθειες και να θυμάστε: ο σωστός τύπος εργασίας είναι αυτός που ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα, τους στόχους και τις ακαδημαϊκές σας απαιτήσεις!